Kosten

Kosten architect

Er zijn prijsverschillen tussen architectenbureaus. Deze verschillen komen vaak tot uitdrukking in de kwaliteit. Het lijkt vanzelfsprekend om de laagste prijs aanbieder te selecteren maar dit zijn niet zelden bureau's met weinig ervaring.

De paar honderd euro die op die manier wordt uitgespaard in de kosten van de architect, kan dan leiden tot een verlies van een veelvoud van dat bedrag tijdens de bouwfase.  

Concurrerende prijzen

Wij zijn een full service bureau met veel ervaring dat toch met scherpe tarieven werkt. Dit doen wij doordat wij met een lage overhead en met zeer efficiënte tekenprogramma's werken. Deze nemen ons veel werk uit handen. Hierdoor doen wij meer in de beschikbare uren en kunnen we hoge kwaliteit voor een scherpe prijs leveren

Volledige opdracht of deelopdracht? 

Bekijk op "Wat doet de architect?" voor een overzicht van de verschillende werkzaamheden

waaruit een opdracht bestaat. Het maakt vanzelfsprekend ook voor de kosten veel uit of een architect een deelopdracht of een volledige opdracht krijgt.

Het scheelt tijd en dus kosten als de opdrachtgever zelf een aantal werkzaamheden verricht. Zo kunnen bouwtekeningen zelf uit het archief gehaald worden en eerste gesprekken met de gemeente zelf worden gevoerd.

Het is voorgekomen dat opdrachtgevers het bestek, de aanbesteding en bouwbegeleiding  uit de opdracht bezuinigen. Daarmee bezuinigt u snel 30% van ons honorarium. In geval van een honorarium van 10% scheelt dat dus 3% van de totale investering. Onze ervaring is dat het ontbreken van een bestek bijna altijd tot veel meerwerk leidt en dan is die 3% snel weer verloren.

BTW

De btw bedraagt standaard 21% in Nederland.

Werkethiek

Zoals wellicht bekend staat de gehele bouwindustrie onder druk. Na de ontslagenronden in de bouwwereld veel architecten als zzp-er gestart. Vaak hanteren deze lagere tarieven om zichzelf te kunnen bedruipen. Niet zelden kan hiervan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering worden betaald en pensioenopbouw vindt ook vaak niet plaats.

Er zijn in binnen en buitenland veel architecten zonder werk. Dit leidt er toe dat bedrijven in Nederland onderbetaalde werknemers in dienst kunnen nemen. Er worden bijvoorbeeld afgestudeerde werknemers tegen stagevergoedingen ingehuurd. Ook wordt er meer dan eens zonder geldig contract gewerkt. 

Wij willen niet op deze manier met mensen om gaan. Wij betalen onze werknemers cao conform uit, alle uren worden betaald en we voorzien hen van een pensioen. Stagiaires zijn ook echt stagiaires die een opleiding volgen. Voor ons ligt de oplossing in efficiënt werken en het steeds weer beperken van de overhead.